KRYSTALICKÉ LÁTKY
 |
Schematické znázornění rozdílu mezi plynem
(a), kapalinou (b) a krystalickou pevnou látkou (c) pomocí
tepelných pohybů molekul |
Každá látka může existovat v principu ve třech stavech -
plynném, kapalném a pevném v závislosti na teplotě. V plynném stavu
je energie tepelného pohybu molekul látky natolik velká, že se
molekuly chovají jako téměř nezávislé částice volně rozptýlené
v prostoru. Ochlazením dojde k poklesu energie tepelného pohybu, až se
molekuly dostanou do těsného kontaktu, začnou se silně uplatňovat
silové vazby molekul s nejbližším okolím a látka přechází v
kapalný stav, přičemž vzniknuvší vazby mezi molekulami jsou nestálé.
Při dalším snižování teploty dospějeme až do bodu, kdy je tepelný
pohyb redukován natolik, že již není schopen porušit vazbu mezi
sousedními molekulami. Pod touto teplotou jsou již vazby mezi sousedními
molekulami stálé a vzniká tuhý stav. Vzniklé pevné seskupení
molekul může být buď náhodné, nebo uspořádané, přičemž uspořádané
seskupení je energeticky výhodnější. Tyto dva stavy tuhé látky nazýváme
amorfní a krystalický stav.
 |
Dokonale vyvinuté krystaly azuritu |
Význam pojmu krystal se postupem času měnil v závislosti
na experimentálních metodách, umožňující studovat stále nové
vlastnosti hmoty. Již dříve bylo zřejmé, že vlastnosti krystalů
(např. anizotropie některých fyzikálních vlastností, symetrický
tvar apod.) jsou výrazem vnitřní, submikroskopické struktury těchto látek.
Submikroskopická oblast se však stala přístupnou fyzikálním pozorováním
až teprve po Laueho objevu difrakce rentgenových paprsků na krystalech
v roce 1912. Moderní koncepce krystalu je založena přímo na
charakteristikách vnitřní struktury, tak jak je odhalována difrakčními
experimenty, zatímco dřívější klasifikace tuhých látek na
krystalické a nekrystalické byla vázána na vlastnosti, které dnes
pokládáme za méně podstatné.
 |
Dokonale vyvinuté krystaly křišťálu |
Prvotní přístup spočíval v charakteristice krystalů na základě
jejich vnějšího tvaru. Existence vnějších přirozených krystalových
ploch však není podstatná při posuzování, zda je látka krystalická,
neboť tyto plochy nemusí při růstu krystalu vznikat nebo mohou být záměrně
porušeny. Nicméně potenciální schopnost všech krystalů vytvářet
za vhodných růstových podmínek přirozené plochy je charakteristickou
a důležitou vlastností, která byla velmi postatná při rozvoji
krystalografie. Vzhled jednotlivých exemplářů stejného druhu může být
velmi různý v závislosti na podmínkách růstu, bylo však zjištěno,
že úhly mezi odpovídajícími plochami zůstavají konstantní (ovšem
s teplotní závislostí danou anizotropií teplotní roztažnosti) (viz
obr.1.4). Velké množství krystalů proměřených takto mineralogy umožnilo
jejich systematické třídění podle symetrických vlastností a
poskytlo cenný materiál pro pozdější rozvoj krystalografie, zabývající
se symetrií vnitřní krystalové struktury. Označování rovin, směrů
a jejich projekční zobrazení bylo rovněž převzato z těchto prací.
 |
Zachování úhlů u různých tvarů křemene |
Koncem minulého století byl tento geometrický obraz krystalu
nahrazen novým popisem, který vycházel z fyzikálních vlastností
krystalů studovaných v makroskopickém měřítku. Daná fyzikální
vlastnost hmotného prostředí mohla být vyšetřována jako funkce
polohy pouze v objemovém elementu obsahujícím tisíce atomů, takže výsledkem
měření byla průměrná hodnota této veličiny v objemovém elementu.
Na základě takto měřených fyzikálních vlastností byl
makroskopický krystal definován jako hmotné prostředí, které je:
- homogenní (= fyzikální veličiny v každém objemovém elementu
krystalu jsou konstantní)
- anizotropní (= závislost fyzikální vlastnosti na směru natočení
krystalu)
- s ostrým bodem tání
- s definovaným chemickým složením
- s definovanými fyzikálními vlastnostmi.
 |
Krystaly verdelitu, živce a křemene |
Dnes se pod pojmem krystal rozumí trojrozměrně periodická
atomová struktura a je zde třeba zdůraznit, že nejenom dobře vyvinutí
jedinci ze světa minerálů patří mezi
krystaly, ale i třeba slitiny kovů (skládají se z mikroskopických
krystalových zrn, různě orientovaných) a krystalizovat lze i proteiny. Tedy při posuzování, zda je
látka krystalická, není důležitý vnější tvar, ale vnitřní
pravidelná struktura.
Krystalografie dnes se pohybuje na rozhraní fyziky, chemie,
biologie, nauky o materiálech.
|
|